
Lek. med. Ewa Massalska-Błęcka
Co to jest osteoporoza i dlaczego coraz częściej na nią chorujemy?
Osteoporoza to schorzenie, które polega na postępującym ubytku masy kostnej, co w późniejszym okresie życia prowadzi do złamań, spadku aktywności fizycznej a nawet niepełnosprawności.
Osteoporozę można nazwać chorobą cywilizacyjną. Jeździmy samochodami, mamy wiele maszyn i urządzeń, które wyręczają nas w pracy fizycznej. Często spędzamy czas przed komputerem czy telewizorem.
Brak aktywności i siedzący tryb życia prowadzi do osłabienia układu kostnego i mięśniowego. Obecnie długość życia wzrosła do 90 a nawet 100 lat. Ocenia się, że już ok. 8-9 mln polaków jest zagrożonych osteoporozą. Starzejąc się tracimy masę kostną (od 40 roku życia jest to ok 1% masy kostnej rocznie).
Związaną z wiekiem redukcję masy kostnej obserwuje się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Jest ona znacznie szybsza u kobiet po okresie menopauzy.
Największą utratę BMD – czyli gęstości mineralnej kości stwierdza się w pierwszych 5 latach od menopauzy. Nie daje to nam dolegliwości, a pierwszym sygnałem może być złamanie. Dlatego nazywamy osteoporozę „cichym złodziejem kości”.
Co sprzyja powstawaniu osteoporozy i kiedy należy ją podejrzewać?
Osteoporozę dzielimy na pierwotną i wtórną.
Pierwotna często występuje u kobiet po menopauzie ok. 50-55 roku życia i u starszych mężczyzn po 65 roku życia.
Wtórną wywołują takie choroby jak: nadczynność tarczycy, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego – szczególnie jelit, nadczynność przytarczyc, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekłe choroby płuc, choroby szpiku kostnego, stany po przeszczepach narządów, anoreksja.
Powstaniu osteoporozy sprzyjają:
- Nieodpowiednia dieta z niską zawartością wapnia, witaminy D i witaminy K2.
- Mała aktywność fizyczna, głównie siedzący tryb życia.
- Nadmierne spożycie alkoholu, palenie papierosów.
- Stosowanie leków takich jak sterydy, leki psychotropowe w tym przeciwpadaczkowe, heparyna, antykoagulanty.
- Złamania osteoporotyczne u rodziców (głównie szyjki kości udowej i kręgosłupa). Osteoporoza jest często uwarunkowana genetycznie.
- Wczesne zakończenie miesiączkowania (przed 40 rokiem życia), jak również operacje ginekologiczne z usunięciem jajników.
Jak zapobiegać?
Przede wszystkim profilaktyka. Myślimy o niej od urodzenia do późnej starości. Szczytowa masa kostna to wiek od 20 do 30 lat.
Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że statystyczny Polak spożywa tylko ok. 500 mg wapnia na dobę, czyli niespełna 50%, a jest to podstawowy budulec naszych kości i zębów.
Dieta
Wapń
Do budowy kośćca potrzebna jest zbilansowana dieta bogata w wapń oparta głównie na mleku i na jego przetworach takich jak jogurty, kefiry, maślanka sery żółte (obecnie są dostępne o obniżonej zawartości tłuszczu i zwiększonej ilości wapnia).
Dla osób starszych wskazane jest mleko bezlaktozowe.
Wapń przyswajalny dla naszego organizmu znajduje się również w rybach, głównie morskich, takich jak sardynki, szprotki, śledzie.
W mniejszych ilościach wapń znajduje się w warzywach zielonych – brokułach, natce pietruszki, brukselce, soi, fasoli.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń |
|
Dzieci |
800-1200 mg |
Młodzież |
1200 mg |
Dorośli |
1000 mg |
Kobiety w ciąży i karmiące |
1500 mg |
Osoby starsze po 65 roku życia |
1200 – 1500 mg |
Witamina D
Witamina D3 wpływa na wszystkie układy, znajduje się w komórkach prawie każdego typu i w każdej tkance. Bierze udział w produkcji enzymów i hormonów.
Dzięki dobroczynnemu wpływowi wspiera profilaktykę układu sercowo – naczyniowego, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na stwardnienie rozsiane i chorobę Alzheimera.
Witamina D3 odpowiada za pobudzenie wchłaniania wapnia i fosforu a tym samym za budowanie kośćca.
Brak witaminy D3 prowadzi do znacznego zmniejszenia wchłaniania wapnia, co może zagrozić osteoporozą, nasilić objawy chorób z autoagresji, zmniejszyć odporność organizmu, sprzyjać infekcjom. Osłabia układ nerwowy i mięśniowy.
Witaminę D w 80% możemy sobie dostarczyć przez ekspozycję ciała na promienie słoneczne. W skórze człowieka znajdują się wytwarzane z cholesterolu sterole, które pod wpływem promieni UV wytwarzają witaminę D3. W naszej szerokości geograficznej efekt ten występuje od kwietnia do października. Osoby starsze po 65 roku życia nie wytwarzają witaminy D3 pod wpływem słońca. Witaminę D3 przyswajamy z produktów zwierzęcych, przede wszystkim z ryb takich jak łosoś, węgorz, śledź. Zdecydowanie mniej z żółtek jaj, sera żółtego, mleka.
Tylko około 20% witaminy D3 możemy dostarczyć organizmowi z pożywienia typowego dla naszego społeczeństwa.
Rekomendowane zapotrzebowanie witaminy D3 na dobę |
|
Noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca od 7 do 12 miesiąca |
400 j. m 400 – 600 j. m |
Dzieci od 1 roku do 10 lat |
600 – 1000 j. m |
Dzieci i młodzież od 11 do 18 lat |
600 – 2000 j. m w zależności od masy ciała (BMI), szczególnie w miesiącach od września do kwietnia |
Dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała |
1000 – 2000 j. m w miesiącach od września do kwietnia (po 65 roku życia cały rok) |
Dorośli i seniorzy otyli |
1000 – 4000 j. m cały rok |
Kobiety ciężarne (najpóźniej od II trymestru ciąży) i karmiące |
1500 – 2000 j. m |
Wyższe i maksymalne dawki D3 ustalane są indywidualnie po oznaczeniu witaminy w surowicy krwi i po konsultacji z lekarzem.
Witamina K2 MK-7
Witaminy K są jednym z czynników odpowiedzialnych za prawidłowe krzepnięcie krwi. Rozróżniamy dwa podstawowe związki witamin K: K1 i K2
Badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdzają ogromne znaczenie dla organizmu witaminy K2, a w szczególności najaktywniejszej formy tej witaminy, czyli K2 MK-7.
K2 MK-7 to witamina niezbędna dla naszego zdrowia.
- Powoduje zwiększoną produkcję białka (osteokalcyny) służącego do budowy kości, jak również zapobiega osteoporozie poprzez prawidłową dystrybucję wapnia.
- Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe (raka prostaty, jajników, trzustki), cukrzycę, choroby układu nerwowego (stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, udary niedokrwienne mózgu).
- Zapobiega odkładaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, redukuje płytki miażdżycowe, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawałów mięśnia serca.
- Reguluje wydzielanie testosteronu.
- Zwiększa odporność organizmu.
Witamina K1 znajduje się głównie w zielonych liściastych warzywach. Witamina K2 jest wytwarzana podczas fermentacji produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery, jest obecna również w jajach kurzych, maśle i mięsie zwierząt z ekologicznego chowu (karmionych trawą).
Szczególnie bogate w witaminy K2 MK-7 są produkty uzyskiwane z fermentacji soi, takie jak japońska potrawa natto, gdzie szczepem fermentującym jest bacillus subtilis. W Japonii natto jest codziennie dodawane do posiłków.
Witaminę K2 MK-7 wytwarzają również bakterie w jelicie grubym. Proces ten jest silnie uzależniony od diety. W tradycyjnym zachodnim pożywieniu witamina K2 MK-7 znajduje się w niewielkich ilościach.
Unikalna kompozycja dwóch naturalnych składników, witamina K2 MK-7 pozyskiwana z ekstraktu natto, oraz witamina D3 naturalnego pochodzenia.
Cena:
|
Cena:
|
Cena:
|
Kompozycja ta jest bezpiecznym kompleksem witaminowym uzupełniającym dietę. Aktywuje prawidłową dystrybucję wapnia do kości, ułatwiając jego wbudowanie a tym samym zapobiegając osteoporozie i ułatwiając jej leczenie. Zapewnia najwyższą wchłanialność wapnia oraz skuteczne działanie.
Dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej na witaminę K2 MK-7 to ok. 75 µg, u kobiet ciężarnych i karmiących ok. 90 µg, w okresie menopauzalnym i pomenopauzalnym 100-120 µg.
Przyjmując preparaty z naturalną witaminą K2 MK-7 nie grozi nam przedawkowanie.
Jeżeli natomiast przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe o możliwości przyjmowania preparatów zawierających witaminy K decyduje lekarz.
Pamiętajmy
Wzbogacajmy nasze pożywienie odpowiednimi dawkami preparatów zawierających wapń, witaminę D i K2 MK-7 szczególnie w okresie jesieni i zimy.
Dla zdrowych kości urozmaicona dieta powinna zawierać również witaminy B, miedź, cynk i odpowiednią ilość białka.
Unikajmy nadmiernego solenia.
Zrezygnujmy z żywności wysoko przetworzonej, unikajmy nadmiaru alkoholu, kawy i napojów gazowanych.
Nie palmy papierosów.
Aktywność ruchowa od dzieciństwa do późnej starości
Budujemy nasz układ kostno–mięśniowy od wczesnej młodości. Rolą rodziców a potem nas samych jest dbanie nie tylko o nawyki żywieniowe, ale o prawidłową sprawność fizyczną.
Zapewni nam to prawidłową mineralizację kości i do nawet późnej starości zachowamy sprawność ruchową. Zmniejszy się ryzyko złamań.
Szczytową masę kostną osiągamy ok. 20-30 roku życia. Od ok. 40 roku życia rozpoczyna się powolna utrata masy kostnej, dlatego tak ważny jest regularny ruch związany z wysiłkiem fizycznym.
Mogą to być spacery, pływanie, taniec, jazda na rowerze, gry zespołowe, gimnastyka.
Szczególnie polecany jest Nordic-Walking, szybki spacer z odpowiednio dobranymi kijkami, gdzie zaangażowana jest większość naszych mięśni.
Pamiętajmy: W starszym wieku każda zwiększona aktywność fizyczna musi być skonsultowana z lekarzem, szczególnie kiedy chorujemy na choroby przewlekłe.
Jak rozpoznać i leczyć osteoporozę?
Densytometria to najczęściej wykonywane badanie diagnostyczne, które określi nam stopień gęstości kości (najczęściej sprawdza się kręgosłup lędźwiowy i stawy biodrowe).
Badanie jest nieinwazyjne i z dużym prawdopodobieństwem określi nam czy stan kości jest prawidłowy, czy zagrożeni jesteśmy osteopenią (czyli zmniejszoną masą kostną), czy osteoporozą.
Zalecane jest wykonanie pomiaru densytometrycznego u kobiet w wieku pomenopauzalnym około 50-55 roku życia i u starszych mężczyzn po 65 roku życia.
Jeżeli chorujemy na choroby przewlekłe, powodujące zwiększony ubytek masy kostnej, konieczne jest wykonanie densytometrii w każdym przypadku.
Wykonujemy również pobranie krwi, które określi nam poziom witaminy D3 w naszym organizmie.
W zależności od wyników badań i stanu zdrowia lekarz zaleci nam:
- Odpowiednie preparaty zawierające wapń, witaminę D3 i K2 MK-7.
Uzyskamy wskazówki dotyczące zbilansowanej diety i trybu życia.
- Zaleci nam badania laboratoryjne, takie jak morfologia, kreatynina, poziom wapnia i fosforu w surowicy krwi, dobowe wydzielanie wapnia z moczem.
W przypadku chorób przewlekłych badania mogą być rozszerzone.
Obecnie dostępne są na rynku medycznym preparaty o unikalnym połączeniu wapnia, witaminy D3 i K2 MK-7, oraz kilka grup leków o udowodnionej skuteczności przeciwzłamaniowej. W Polsce od 10 lat dostępny jest lek podawany podskórnie w iniekcji co 6 miesięcy.
Piśmiennictwo:
- Osteoartrologia kliniczna – Opracowanie wspólne, Termedia Wydawnictwo Medyczne, Poznań 2011.
- Poradnik dla lekarzy - Roman S. Lorenc, Wojciech P. Olszyński, Osteoforum, Warszawa 2006.
- Osteoporosis International with other metabolic bone diseases – J.A. Kanis, R. Lindsay, Springer 2010.
- Osteoporoza problem interdycyplinarny – redakcja naukowa Edward Czerwiński, PZWL, Warszawa 2015.
- Atlas osteoporozy pomenopauzalnej – Rene Rizzoli, MedPharm Polska, Warszawa 2010.
- Zasady postępowania diagnostyczno-leczniczego w osteoporozie u osób dorosłych – dr hab. med. Jerzy Przedlacki, Warszawa 2010.
- Ulotka – Prolia pierwszy wybór w osteoporozie – P. Gałuszko i wsp. PAMW 2014.
- Choroby wewnętrzne – pod redakcją prof. dr hab. Andrzeja Szczeklika, Kraków 2006.