Kurkuma – Zaledwie kilka łyżeczek tej przyprawy czyni cuda dla twojego ciała
Kurkuma – Zaledwie kilka łyżeczek tej przyprawy czyni cuda dla twojego ciała

Tysiące badań mówią o dobroczynnych właściwościach kurkumy i jej składników. Jak to jest faktycznie? Przyjrzyjmy się temu bliżej…

Kurkuma, a dokładniej jej główny składnik kurkumina, jest  zalecana przez pracowników służby zdrowia i naukowców każdemu, kto interesuje się swoim zdrowiem i samopoczuciem. Od niepamiętnych czasów przyprawa zwana kurkumą była jedną z najbardziej przydatnych przypraw, która obecnie przeżywa prawdziwy renesans.

Kurkuma została pierwszy raz opisana przez medycynę w XVII wieku, kiedy indyjscy naukowcy odkryli, że zioło działa jako przeciwutleniacz i wykazuje właściwości jak środki przeciwzapalne. W ramach swoich badań specjaliści sprawdzają coraz większą listę dobrych właściwości kurkumy, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom, chorobie Alzheimera i powstrzymaniu starzenia.

Według lekarzy ludzie powinni znać ekstrakt z korzenia kurkumy jako niezbędny naturalny sposób na nasze zdrowie. Ta magiczna przyprawa wraz ze zdrowym trybem życia jest prawdziwą drogą do dobrego samopoczucia i zachowania młodości na dłużej. Pracownicy służby zdrowia wymieniają liczne korzyści kurkumy sprawdzone w ponad 7 000 artykułów naukowych.

Kurkumina - naturalny środek na nasze zdrowie

Przyprawa jak mówią publikacje naukowe, łagodzi objawy dolegliwości stawów, może pomóc w zwalczaniu niedoskonałości skóry, wspomaga wątrobę i funkcjonowanie żołądka oraz chroni organizm przed toksynami.

Badania wykazały, że ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie wymaganych poziomów niektórych hormonów, przyprawa ta może być stosowana do zapobiegania otępieniu w chorobie Alzheimera. Niektóre prace naukowe dowodzą, że kurkuma zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. 
Pikantne warzywa są również wysoko cenione w świecie piękności. Amerykańscy eksperci ds. zdrowia zalecają stosowanie kurkumy nie tylko w celu ochrony zdrowia, ale także skóry i sylwetki, ponieważ naturalne właściwości tej przyprawy zmniejszają szkodliwe działanie części pokarmów, poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu. Kurkuma, która pomaga minimalizować działanie szkodliwych składników żywności, jest również korzystna dla utraty wagi ze względu na jej właściwości przeciwutleniające – mniejsza szansa na uzyskanie niepotrzebnych kilogramów.

Dietetyczka radzi: Stosuj kurkuminę w codziennej diecie

Naturopatyczna dietetyczka Tautvilė Šliažaitė zaleca, aby jej pacjenci stosowali kurkumę w codziennej diecie. Dla lepszej absorpcji (wchłaniania) radzi używać kurkumy jako przyprawy zmieszanej z olejem i czarnym pieprzem. 
„W mojej praktyce często spotykam osoby z obniżoną odpornością lub z upośledzeniem odporności, takie jak zapalenie tarczycy lub łuszczyca, Hashimoto. Ta przyprawa jest bardzo ważna dla tej grupy ludzi”- mówi lekarz medycyny naturalnej. „Kurkuma jest wyjątkowo unikalną przyprawą potrzebną we wszystkich naszych kuchniach, jeśli cierpisz na wysoki poziom cholesterolu, masz problemy ze skórą, osłabioną odporność, problemy z trawieniem, dolegliwości stawów lub masz rany w okresie gojenia”.

Zaleca się spożywanie kurkumy w proszku do 10 gramów dziennie. Najlepiej rano z wodą. Lub jako przyprawa z jedzeniem. Jednak naukowcy i badacze zauważają, że organizm absorbuje tylko bardzo małą ilość składników odżywczych z kurkumy. Aby uzyskać maksymalny efekt, lepiej wybrać kurkumę w postaci płynnej.

Dobrą alternatywą może być kurkumina zamknięta w mikrokapsułkach liposomalnych jak w produktach Smart Hit, które są wytwarzane przy użyciu technologii efektywnego wchłaniania. Warto pamiętać, że otoczka liposomów ma taką budowę jak błona komórkowa, dzięki czemu komórki rozpoznają je i łatwo wchłaniają.

[product id="56, 311"]
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium