
1. Jabłka
Jabłka w swoim składzie posiadają – kwercytynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zawierają także witaminę C oraz inne witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, E, K oraz błonnik. W naszej szerokości geograficznej, jabłka możemy właściwie spotkać wszędzie i w wielu różnych odmianach. Są zdrową alternatywą dla przekąski.
Zamiast słonych paluszków wybierz jabłko, a Twoje serce będzie silne jak dzwon.
2. Awokado
Awokado to źródło niezbędnych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - ich spożywanie sprzyja kontroli poziomu cholesterolu.
Zawiera on także potas, który jest istotny dla zdrowia serca. Jego prawidłowe stężenie w organizmie powiązane jest z prawidłowym poziomem ciśnienia tętniczego1. Jedząc 100 gram awokado, dostarczamy około 14 % dziennego zapotrzebowania na potas.
(Owoc awokado bez skórki i pestki waży około 140 g).
3. Owoce jagodowe
Maliny, truskawki, jeżyny, jagody są bogate w substancje, które są niezbędne w zachowaniu odpowiedniej kondycji serca. Już garść truskawek dostarcza nam dzienną dawkę witaminy C. A sama witamina C, ma ogromny wpływ na wiele procesów, zachodzących w naszym organizmie, przez co wspomagamy jego pracę kompleksowo.
Zawartość witaminy C w owocach jagodowych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Badania naukowców pogłębiają związek między działaniem polifenoli zawartych w jagodach, a układem krążenia i sercem. Dieta zawierająca polifenole może poprawić kondycję serca. Zdaniem ekspertów umożliwią to właściwości przeciwutleniające polifenoli, które łagodzą przewlekłe stany zapalne – czynnik ryzyka chorób serca. Polifenole w codziennej diecie mogą obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu - LDL.
Szereg badań nieustannie potwierdza coraz większy związek między odpowiednią dietą, a kondycją serca i układem krwionośnym. Potwierdzają one ważną rolę owoców, ponieważ mogą one wpływać na ciśnienie tętnicze, poziom triglicerydów oraz poziom cholesterolu we krwi. Włączenie jabłek, awokado czy owoców jagodowych do naszego jadłospisu, może pomóc w utrzymaniu serca w zdrowiu. Dodatkowo, można je w łatwy i szybki sposób włączyć do diety, zmniejszając ilość niezdrowych przekąsek.