Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, czy składniki odżywcze, które spożywasz są odpowiednio wchłaniane przez Twój organizm?
Okazuje się, że składniki odżywcze, które spożywasz z żywnością lub w preparatach wspomagających Twoje zdrowie, mogą być źle wchłonięte lub całkowicie niewchłonięte przez Twój organizm. Oznacza to, że nie tylko nie pomagasz sobie, ale także marnujesz swoje pieniądze. Możesz zmarnować mnóstwo pieniędzy, dopóki nie zrozumiesz dlaczego suplementy diety, które zażywasz Ci nie pomagają.
Warto wiedzieć, że niedobór niektórych witamin i składników mineralnych sprawia, że wchłanianie innych substancji może być zdecydowanie trudniejsze dla naszego organizmu. Na przykład, niewystarczające spożycie tłuszczu sprawia, że trudniej się wchłaniają i przechowują rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Niedobór witaminy K, która pomaga w procesie krzepnięcia krwi sprawia, że trudniej się wchłania witamina D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także funkcjonowaniu układu odpornościowego. Żelazo natomiast jest lepiej wchłaniane przez organizm, gdy jest uzupełnione witaminą C.
Jak więc się nie zgubić w tym witaminowym labiryncie i być pewnym, że wszystkie składniki, które spożywamy nam pomagają? Rozmawialiśmy o tym z Dominyka Dapkutė, naukowcem Instytutu Nauk biologicznych Uniwersytetu Wileńskiego.
Wraz z rosnącą liczbą osób borykających się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi, wzrasta zainteresowanie substancjami bioaktywnymi i ich możliwościami poprawy zdrowia. "Istnieje silna korelacja między nawykami żywieniowymi i ogólnym stanem zdrowia. W dzisiejszych czasach trudno jest utrzymać właściwą dietę i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia. Ostatnio istnieje tendencja do zmiany leczenia lekami syntetycznymi na leczenie profilaktyczne, aby zapobiegać chorobom za pomocą specjalnych suplementów diety oraz ekstraktów roślinnych, o udowodnionym działaniu biologicznym ", mówi Dapkutė.
Na przykład żelazo oprócz ważnej roli w prawidłowej produkcji hemoglobiny, uczestniczy w procesie transportowania tlenu do organizmu, oraz wspiera naszą odporność. Ze względu na funkcje witaminy D lekarze mówią o niej często jak o hormonie. Działanie kurkuminy, głównego składnika kurkumy, na nasz organizm było badane przez kilka dekad i sprawdzone przez ponad 20 tysięcy artykułów naukowych. Zdrowotny wpływ kurkuminy można obserwować w wielu obszarach. Kurkumina wspomaga w utrzymaniu skuteczności układu odpornościowego, wspomaga wątrobę, ma pozytywny wpływ na trawienie, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego i wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.
Jednak, stosowanie wielu suplementów diety nie zawsze daje odpowiednie skutki, ponieważ bezpośrednio zależą od ilości substancji wchłoniętych do organizmu. Wchłanianie substancji jest zależne od różnych czynników, takich jak trawienie, zaburzenia takie jak zwiększona lub zmniejszona kwasowość żołądka, słaba rozpuszczalność substancji i ich wrażliwość na zmiany światła lub temperatury. Lekarze rodzinni i inni pracownicy służby zdrowia doradzają swoim pacjentom, aby starannie dobierali zarówno preparaty, jak i sposób ich suplementacji. Aby uzyskać maksymalne korzyści ze spożywania dodatkowych substancji, muszą one być dobrze wchłaniane.
„Chciałbym zwrócić uwagę na Technologię Efektywnego Wchłaniania, opartą na mikrokapsułkach, opracowanych przez biochemików, które swoją budową przypominają ściany komórkowe. Jest to niewidzialna, mikro sferyczna powłoka, sto razy mniejsza od samej komórki. Mikrokapsułki składają się z liposomów tj. struktur o analogicznej budowie jak ściana komórkowa naszych komórek. Dzięki temu komórki jelitowe odbierają mikrokapsułki jako część naszego organizmu, dlatego substancje zawarte w mikrokapsułkach transportowane są przez cały przewód pokarmowy, bezpośrednio do naszych komórek. Dzięki liposomom trafiają do komórek w niezmienionej postaci, dlatego też są łatwo wchłaniane do organizmu ", mówi naukowiec. Mikrokapsułki były przedmiotem szczególnie rozległych i dokładnych badań na przestrzeni ostatnich 50 lat, a ich korzyści biologiczne i technologiczne są uważane za optymalne pod względem ich zdolności do transportu substancji zarówno rozpuszczalnych w wodzie jak i w tłuszczach.
"Mikrokapsułki ułatwiają organizmowi wchłanianie brakujących substancji. Obecnie na rynku można znaleźć suplementy diety produkowane na zasadzie technologii mikrokapsułek liposomalnych. Ich korzyści są znacznie większe, ponieważ według badań, system wchłaniania jest skuteczniejszy od pozostałych form ", mówi Dapkutė. Ponadto, substancje czynne, stosowane w połączeniu z mikrokapsułkami lipidowymi, zostały uznane za łatwiej wchłaniane w kosmkach jelitowych. Mikrokapsułki zapewniają do 5 razy skuteczniejsze wchłanianie witamin, składników mineralnych i ekstraktów roślinnych, a także chronią substancje zawarte wewnątrz przed wpływem kwasu żołądkowego, enzymów i soli, pozostawiając substancje nienaruszone i całkowicie nieuszkodzone w jelicie cienkim. Badania pokazują, że organizm wchłania znacznie więcej składników odżywczych przy stosowaniu suplementów diety opartych o Technologię Efektywnego Wchłaniania, co oznacza, że ich korzyści zdrowotne są znacznie większe. Mikrokapsułki pomagają również uniknąć nieprzyjemnego zapachu i smaku niektórych substancji, a także zmniejszyć skutki uboczne powszechnie dostrzegane podczas suplementacji np. żelaza. Fosfolipidy zawarte w powłokach mikrokapsułkach odgrywają również istotną rolę dla naszego organizmu. Są one niezbędne do odbudowy uszkodzonych komórek, mogą pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu, zwalczaniu zaburzeń odżywiania, oraz wzmocnieniu funkcji mózgu i serca.
Zatem jeśli mowa o różnych niedoborach żywieniowych, istotne jest na przykład wchłanianie żelaza do organizmu, gdyż jest to niemały problem w dzisiejszych czasach. Bardzo ważne jest też na przykład wchłanianie kurkuminy do organizmu, ponieważ naukowcy i badacze zauważają, że organizm absorbuje tylko bardzo małą ilość składników odżywczych z kurkumy, która występuje w postaci przyprawy. Wchłanianie witaminy D jest nie mniej ważne, gdyż to właśnie z niedoborami witaminy D Polacy borykają się praktycznie przez cały rok.
“Dobrą alternatywą mogą być suplementy diety wyprodukowane za pomocą technologii efektywnego wchłaniania. Substancje zamknięte w mikrokapsułkach liposomalnych jak na przykład w produktach SmartHit, które są zdecydowanie efektywniej wchłaniane przez organizm. Warto pamiętać, że otoczka liposomów ma taką budowę jak błona komórkowa, dzięki czemu komórki rozpoznają je i łatwo wchłaniają”- mówi Dominyka Dapkutė.
Jak to działa?
- Preparaty żelaza mają nieprzyjemny posmak żelaza, mogą podrażniać układ trawienny i mogą powodować ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia. Żelazo w mikrokapsułkach, eliminuje efekty uboczne związanie z trawieniem.
- Produkcja witamin A, B, C, D, E i K w mikrokapsułkach poprawia ich stabilność chemiczną, chroni je przed światłem, utlenianiem, maskuje zły posmak i utrzymuje naturalną formę bioaktywną.
- Związki polifenolowe, takie jak kurkumina są zazwyczaj nierozpuszczalne w wodzie, są praktycznie niewchłaniane i opuszczają jelita bez żadnych korzyści dla organizmu. Kurkumina w mikrokapsułkach jest wchłaniana do 5 razy lepiej niż w innej formie.
- Znacznie więcej kurkuminy wykryto w osoczu po podaniu mikrokapsułki. To dzięki użyciu mikrokapsułkom, wchłanialność i skuteczność substancji wzrosła do 20 razy.