Pacjenci chorujący na chorobę COVID-19 wywołaną koronawirusem SARS-CoV-2 mają niższy poziom witaminy K?
Instytut Badań Sercowo – Naczyniowych w Maastrich przebadał krew pacjentów ze szpitala Canisius Wilhelmina w Nijmeegen, w Holandii. Badaniem objęto 134 pacjentów zakażonych wirusem COVID-19, przyjętych do szpitala między 12 marca a 11 kwietnia br., a także grupę kontrolną 184 pacjentów z negatywnym wynikiem testu na koronawirus.
Wyniki badań sugerują związek między niedoborem witaminy K, a ostrym przebiegiem choroby wywołanej koronawirusem. Podobnych obserwacji dokonano w niektórych regionach Japonii, gdzie szczególną popularnością cieszy się natto – potrawa wyjątkowo bogata w witaminę K. Następnym krokiem jest potwierdzenie związku między witaminą K a przebiegiem COVID-19 w testach klinicznych, ale już teraz Dr Rob Janssen, jeden z liderów projektu, rekomenduje przyjmowanie witaminy K. „Nawet jeśli nie pomaga w walce z ciężkim przebiegiem COVID-19, jest dobra dla naczyń krwionośnych, kości i prawdopodobnie również dla płuc”. |
Dr Rob Janssen ze Szpitala Canisius Wilhelmina |
Mechanizm działania witaminy K
Witamina K, według Szkoły Zdrowia Publicznego im. T.H. Chan na Uniwersytecie Harvarda, odgrywa bardzo ważną rolę w procesie regulacji krzepnięcia krwi. Tymczasem, koronawirus powoduje nadmierne krzepnięcie krwi i prowadzi do degradacji elastycznych włókien w płucach. Witamina K odpowiada za syntezę białek kontrolujący ten proces, zapobiegając tym samym tworzeniu się skrzepów krwi w naczyniach włosowatych układu krwionośnego.
Mówiąc o witaminie K, należy zaznaczyć, że nazwa ta nie odnosi się do jednego, lecz kilku zawiązków o odmiennych właściwościach. W naturze witamina K występuje w dwóch postaciach – K1 (filochinon) oraz K2 (menachinon). Związki te odróżnia budowa, źródło występowania i oddziaływanie na organizm. Witamina K1, którą zawiera głównie pożywienie pochodzenia roślinnego, reguluje wytwarzanie protrombiny – białka, ważnego czynnika krzepnięcia. Menachinon, poza działaniem regulującym procesy krzepnięcia, jest niezbędny dla utrzymania zdrowych i mocnych kości oraz zębów. To właśnie dzięki K2 wapń nie odkłada się w tętnicach, ale transportowany jest do kości, co powoduje, że ta postać witaminy K odgrywa ważną rolę również dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Witamina K2 jest jednym z kluczowych elementów w profilaktyce osteoporozy i miażdżycy, zmniejsza tym samym ryzyko występowania zawałów serca.
Witamina K2 występuje w naszych jelitach, gdzie produkowana jest przez mikroflorę bakteryjną. Znaleźć ją można również w serach długo-dojrzewających, np. Gouda, Brie, Edam, Jarlsberg, Münster, Cheddar czy żółtkach jaj. Jednak najbardziej wartościowym źródłem witaminy K2 jest natto, czyli japońska potrawa przyrządzana ze sfermentowanej soi. Jest ono rekordzistą, jeśli chodzi o występowanie K2 – zawiera bowiem aż 1103,4 mikrogramów tej witaminy w 100 gramach. Co więcej natto zawiera najaktywniejszą formę menachinonu – menachinon 7, a inne powyżej wspomniane potrawy obfitują głównie w formę menachinon 4, która również zalicza się do rodziny witaminy K2, jednak ma mniejszy potencjał biologiczny.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia natto staną się przedmiotem kolejnych badań. Dr Rob Janssen, jeden z naukowców biorących udział w badaniu, w wywiadzie dla The Guardian powiedział: „Pracowałem z japońskim naukowcem w Londynie, która stwierdziła, że to niezwykłe, że w regionach Japonii, w których spożywa się duże ilości natto nie ma ani jednej osoby, która umarła w wyniku zarażenia COVID-19”. Naukowiec podkreślił, że zdecydowanie jest to temat do dalszej weryfikacji.
Dlaczego witamina K od marki KINON?
Suplement diety KINON zawiera najbardziej aktywną formę witaminy K – menachinon-7 uzyskiwaną z natto.
KINON - 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy Suplement diety |
Czysta witamina K2 w kroplach Suplement diety |
Aż 200 mcg witaminy K2 w tabletce Suplement diety |
Połączenie dla odporności: witamina D i K2 Suplement diety |
Cena:
dodaj do przechowalni |
Cena:
dodaj do przechowalni |
Cena:
dodaj do przechowalni |
Cena:
dodaj do przechowalni |
Witamina K MK7 w preparatach Kinon, jest naturalna, uzyskiwana z tradycyjnego produktu fermentacji soi, łatwo przyswajalna i dostępna w formie tabletek oraz kropli. Oferta Kinon obejmuje także suplementy łączące witaminę K z witaminą D lub wapniem. Każdy z nich pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie osób w każdym wieku. Zachęcamy do zapoznania się z właściwościami witaminy K, bo te są nie do przecenienia.
Źródła:
https://www.theguardian.com/science/2020/jun/05/vitamin-k-could-help-fight-coronavirus-study-suggests
https://nationalpost.com/life/food/vitamin-k-found-in-some-cheeses-could-help-fight-covid-19-researchers-say
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k