Vitis vinifera, czyli winorośl właściwa to jedna z popularniejszych roślin na świecie. Niegdyś występowała jedynie w basenie Morza Śródziemnego, obecnie uprawiana jest na skalę przemysłową. Znaleźć ją można na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Winorośl właściwa jest nieskończonym bogactwem substancji czynnych i wielu naturalnych właściwości. Przeczytaj artykuł…

- przeciwkrzepliwe (1)
- ciśnienie krwi (1)
- cholesterol (1)
- zakrzepica (1)
- osteoporoza (1)
- dieta (2)
- serce (3)
- infekcje układu moczowego (2)
- zakażenie układu moczowego (1)
- równowaga PEH (1)
- nietrzymanie moczu (3)
- Covid 19 (3)
Odkryj sekret wiecznie pięknej i zdrowej skóry!
Z wiekiem organizm traci zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych. Pod wpływem zmian hormonalnych i promieniowania ultrafioletowego produkcja kolagenu maleje, zmniejsza się też ilość kwasu hialuronowego. W efekcie skóra staje się cieńsza, bardziej sucha i traci elastyczność.
Badanie przeprowadzone w Holandii, we współpracy z Instytutem Badań Sercowo- Naczyniowych w Maastricht, który jest jednym z największych w Europie tego typu ośrodków badawczych, potwierdziło, że pacjenci o ciężkim (a nawet śmiertelnym) przebiegu choroby COVID-19 wywołanej koronawirusem mieli niedobory witaminy K. Przeczytaj o szczegółach badań…
Keratynowe prostowanie włosów sprawia, że włosy wyglądają na lśniące i zdrowe. Dlaczego keratyna tak dobrze działa na włosy? Jak jeszcze możemy ją uzupełnić i czy zabiegi prostowania keratynowego są dla wszystkich? Przeczytaj!
Osteoporoza istnieje tak długo, jak żyją na świecie ludzie, natomiast diagnostyka i rozumienie tego problemu, to rzecz nowa. Kiedyś problemy kostne uważano za efekt starzenia się organizmu. Dziś wiadomo, że osteoporoza to choroba, którą należy diagnozować i leczyć. Z uwagi na bezobjawowy charakter tego schorzenia niestety bardzo często zdarza się żyć długie lata bez świadomości problemu. Dopiero złamanie lub uciążliwy ból może uświadomić nam zaawansowaną destrukcję struktury kości.
Z tego artykułu dowiecie się czym jest osteoporoza, jak się przed nią ustrzec oraz jak ją leczyć kiedy zostanie zdiagnozowana.
Lek. med. Ewa Massalska-Błęcka
Czy wiesz, że suplementacja preparatami zawierającymi jedynie wapń nie wpłynie korzystnie na Twoje kości? A dieta bogata przede wszystkim w produkty mleczne nie ochroni przed osteoporozą, co więcej, wpłynie negatywnie na stan naczyń krwionośnych? Sprawdź, jak zapewnić Twoim kościom ochronę na długie lata. Poznaj tajniki mechanizmu, który działa jak szwajcarski zegarek. Przeczytaj artykuł.
Czy wiesz, że przeciętna kobieta przebywa na diecie w sumie aż 17 lat swojego życia?!
A jakby przyczyn do odchudzania było mało, to jeszcze teraz siedzimy w domu na kwarantannie w niebezpiecznej bliskości lodówki.
Jak więc odchudzać się z głową i bez uszczerbku dla naszego zdrowia?
Przeczytaj!
Przyczyn wzmożonego wypadania włosów jest wiele. Wypadanie włosów związane może być zarówno z niedoborami w diecie, przebytą chorobą, jak i długotrwałym lub intensywnym stresem. Żeby ograniczyć ilość włosów wypadających każdego dnia, trzeba zlokalizować podłoże problemu. Jak to zrobić? Przede wszystkim warto przyjrzeć się swojej diecie, trybowi życia, przebytym w ostatnim czasie chorobom. Pomocne mogą być podstawowe badania krwi. Przyczyna nie zawsze okazuje się jednak czysto fizyczna. Coraz częściej to stres powoduje nadmierne wypadanie włosów. A konkretnie są za to odpowiedzialne hormony stresu: adrenalina i kortyzol.
Czy wiesz, że suplementacja wapnia nie zawsze chroni organizm przed osteoporozą? Okazuje się, że przyjmowanie samego wapnia może być niewystarczające dla utrzymania zdrowych i mocnych kości, co więcej, może być niebezpieczne. Czytaj artykuł.
Żylaki: przyczyny, objawy i diagnoza. Dowiedz się jak postępować w przypadku pojawienia się tego problemu.
Sprawdź: Varivenol dla nóg: http://www.varivenol.pl/
O tym, że jajka są skarbnicą witamin i niezbędnych składników odżywczych wie prawie każdy. Są bogatym źródłem witaminy A, E, D i K, witamin z grupy B oraz fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Lista zalet białka i żółtka jaja właściwie nie ma końca. Ale to nie wszystko. Równie wiele cennych substancji kryje w sobie, traktowana zwykle jako odpad, skorupka.
Zobacz dlaczego Warto ją jeść.
Piękny, biały uśmiech i zdrowe, mocne zęby to nie tylko nasza wizytówka, ale także sygnał, że nasza dieta jest zbilansowana, a do organizmu trafiają odpowiednie ilość witamin i składników mineralnych. Sprawdź, „co lubią ” nasze zęby.